Odżywka białkowa kojarzy Wam się z koksem z siłowni, który popija więcej chemii niż ćwiczy? Nic bardziej mylnego! Poza solidną porcją białka z różnych źródeł, którą powinniśmy przyjmować w zbilansowanej diecie (a czego na pewno część z nas nie robi), możemy wzbogacić swoje codzienne menu o porcję wygodnej odżywki. Nie grozi wam zrobienie dodatkowej „masy”, wręcz przeciwnie, możecie schudnąć – brzmi dobrze, prawda?
Narzekacie, że często w pośpiechu jecie byle co – lecąc z pracy na zajęcia, z zajęć na spotkanie ciężko zjeść coś porządnego. Nic prostszego, niż pomieszanie porcji proszku z wodą, mlekiem lub mlekiem sojowym czy migdałowym i mamy posiłek. Co więcej posiłek, który zapewni wam poczucie sytości na więcej czasu niż paczka ciasteczek. Białko trawi się dłużej niż węglowodany i już sam proces trawienia spala kalorie. Ćwiczycie intensywnie? Często czujecie się wyczerpane? Wasze mięśnie potrzebują białka, żeby się regenerować. A wy potrzebujecie mięśni, żeby być w lepszej formie, lepiej wyglądać i poprawić swoją przemianę materii.
A teraz najlepsze – odżywka sama w sobie jest smaczna, a dodatkowo może posłużyć wam za bazę do deserów (tak – deserów!). Poniżej moje propozycje – białko wzbogacone zdrowymi węglowodanami, żeby dodać wam więcej energii. Pamiętajcie tylko – zamieńcie posiłek na porcję białka lub deser białkowy, a nie dodawajcie dodatkowo do niego. I jeśli zależy wam na jak największej utracie wagi, postawcie na zwykłego shake’a z wodą, bez dodatków.
Do przepisów użyłam białka Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard – białko serwatkowe najwyższej, jakości o czym możecie poczytać na specjalistycznych stronach. Poza tym bogate w BCAA i Glutaminę, które dodatkowo wspierają regenerację mięśni. No i nie mniej ważne – bardzo smaczne. Osobiście polecam ciasteczkowe. Jeśli chcecie używać go do różnych mieszanek warto wybrać neutralny smak np. wanilię.
- 1 Porcja odżywki białkowej
- 1 Banan
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 morele suszone na słońcu nie siarkowane (do kupienia np. w Almie lub Rossmanie)
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 200-300ml wody lub mleka lub mleka sojowego, migdałowego ect.
Wszystko dokładnie miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy. Składniki możecie oczywiście modyfikować w zależności od smaków i sezonu. Używając wody zmniejszymy kaloryczność koktajlu, chociaż dzięki odżywce ciągle pozostanie słodki.
- 1 Porcja odżywki białkowej
- 1-2 łyżeczki kakao
- 20g otrębów owsianych
- 20g amarantusa expandowanego
- 20g migdałów blanszowanych
- 1-2 łyżki wody
Migdały blanszujemy (zalewamy wrzątkiem i obieramy za skórki) i kroimy na połówki/ćwiartki. Wszystkie suche składniki mieszamy i dodajemy ostrożnie wodę – musimy uzyskać bardzo gęstą masę, żeby batonik za bardzo się nie lepił. Wykładamy naczynko folią spożywczą i wykładamy dobrze wymieszaną masę pilnując, by była dobrze „zbita”. Batonik odkładamy do lodówki na parę godzin i możemy zabrać do pracy lub zjeść bezpośrednio po zajęciach.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.